Το «μήνυμα» του Τζέφρι Πάιατ και οι Αμερικάνικες business σε Αλεξανδρούπολη και Σύρο

Του Αντώνη Τάντουλου

«Εχουν υπάρξει κάποιες άλλες σημαντικές επενδύσεις σε λιμάνια και logistics που δεν πληρούν το ίδιο επίπεδο διαφάνειας. Και σε αυτή τη φάση, μη με ρωτήσετε, δεν θα επεκταθώ περαιτέρω». Αυτή η αποστροφή του λόγου του Αμερικάνου Πρέσβη στην Ελλάδα πριν από δυο μήνες και επί τη ευκαιρία της έκτης (!!!) κατά σειρά επίσκεψής του στην Θεσσαλονίκη είχε περάσει «στα ψηλά», ή αλλιώς κατά την δημοσιογραφική ορολογία «πολλοί την διάβασαν, λίγοι την κατάλαβαν» (ή έκαναν πως δεν την κατάλαβαν). Ωστόσο χθες ο Τζέφρι Πάιατ φρόντισε να καταστήσει σαφές έστω και με διπλωματικό τρόπο πως οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη στο επενδυτικό σχήμα στο όποιο έχει κατοχυρωθεί το πλειοψηφικό πακέτο του Λιμανιού της Συμπρωτεύουσας (ΟΛΘ).

Δυο δηλώσεις με πολλούς αποδέκτες

Ειδικότερα στις αρχές Οκτωβρίου με συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Βορειοελλαδίτικο ειδησεογραφικό siteVoria.grκαι στον Γ. Χατζηλίδη, αφού προηγουμένως φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως δεν αναφέρεται στον  κ. Δ. Κοπελούζο ο οποίος συμμετέχει στο σχήμα της Fraport, έστειλε ευθεία μομφή αναφορικά με την διαφάνεια γύρω από την κοινοπραξία της γερμανικής Deutsche Invest (DIEP), της γαλλικής CMA-CGM και του ομίλου Ιβάν Σαββίδη. Ενώ πριν από λίγες ώρες επανέλαβε πως δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι βασικοί επενδυτές του ΟΛΘ και από πού προέρχονται τα χρήματα. Τονίζοντας παράλληλα πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα στον κλάδο της ενέργειας προσθέτοντας ότι η χώρας μας βρίσκεται ένα βήμα πριν τη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο.

Πίσω από τις λέξεις

Οσοι αντιλαμβάνονται καλύτερα τον διπλωματικό λόγο, διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια έμμεση πλην σαφής προειδοποίηση προς την Ελληνική Κυβέρνηση ότι το ισοζύγιο των ωφελειών που μπορεί να αποκομίσει η χώρα από την ελληνοαμερικανική συνεργασία στον κλάδο της ενέργειας είναι πολλαπλάσιου  ειδικού βάρους σε σχέση με το dealτου ΟΛΘ. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως ενδιαφέρονται σφοδρά για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την δημιουργία εκεί ενεργειακού τέρμιναλ, αλλά και στρατιωτική βάση ελικοπτέρων, ενώ στο «πακέτο» έχουν εντάξει την στήριξή τους στην απόκτηση του ναυπηγείου της Σύρου (Νεώριο) από Αμερικάνικα κεφάλαια. Με την επισήμανση ότι σύμφωνα με πληροφορίες που βεβαίως δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, η επαναλειτουργία του Νεώριου θα αποτελέσει «μπούσουλα» για την εξυγίανση ολόκληρου του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου.

Εκκρεμεί το deal

Σημειώνεται πως η μεταβίβαση του ΟΛΘ έχει μεν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ωστόσο εκκρεμεί η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού  ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να υπογραφεί η νέα σύμβαση παραχώρησης των λιμενικών υποδομών της Θεσσαλονίκης μεταξύ OΛΘ και Δημοσίου, που επίσης θα πρέπει να εγκριθεί.

-----------------------

Η επίμαχη δήλωση του Τζέφρι Πάιατ στο Voria.gr στις 4 Οκτωβρίου

Ερώτηση: Πώς αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας;

Απάντηση: Είναι φυσικό η Ελλάδα να έχει μια οικονομική, πολιτική, πολιτισμική σχέση με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι σημαντικός παίκτης σε αυτό το μέρος του κόσμου. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η διαφάνεια. Ανησυχούμε όταν εταιρείες που προέρχονται από τη Ρωσία λειτουργούν στην Ελλάδα χωρίς ένα ξεκάθαρο πλαίσιο όσον αφορά τη διάρθρωση της διοίκησής τους, ως προς το από πού προέρχονται τα χρήματα. Το αντίθετο, δηλαδή την απόλυτη διαφάνεια, είναι ένα από τα πλεονεκτήματα που φέρνουν οι αμερικανικές εταιρείες όταν επενδύουν ή κάνουν επιχειρήσεις σε περιοχές όπως η Ελλάδα. Πρόκειται για 100% αξιόπιστες επιχειρήσεις όσον αφορά τις πηγές χρηματοδότησής τους, την εταιρική διακυβέρνηση και τα λογιστικά πρότυπα που χρησιμοποιούν. Που συμμορφώνονται με την αμερικανική νομοθεσία κατά της διαφθοράς και κατά της δωροδοκίας. Προφανώς μιλάμε για τον γενικό κανόνα, πάντα θα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Και δεν είναι μόνο οι αμερικανικές επιχειρήσεις που έχουν υψηλό επίπεδο διαφάνειας. Εξετάστε τη συμφωνία Fraport. Όλοι καταλαβαίνουν ποια είναι ο Fraport, ποιος είναι ο κ. Κοπελούζος, ποια είναι η σχέση μεταξύ του κ. Κοπελούζου και της Fraport, ποιο είναι το επιχειρηματικό τους σχέδιο, ποιες θα είναι οι επενδύσεις τους. Από την άλλη, έχουν υπάρξει κάποιες άλλες σημαντικές επενδύσεις σε λιμάνια και logistics που δεν πληρούν το ίδιο επίπεδο διαφάνειας. Και σε αυτή τη φάση, μη με ρωτήσετε, δεν θα επεκταθώ περαιτέρω.

(Πηγή: http://voria.gr/article/presvis-ipa-sti-voria-i-amerikani-ependites-epistrefoun-stin-ellada)

-----------------------------------

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ (ρεπορτάζ του bankwars.gr) :

Την πεποίθηση ότι το 2018 μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερα κρίσιμο έτος για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα.

Αυτό που θέλουν οι επενδυτές και εκείνοι που ασχολούνται με το επιχειρείν, είπε, είναι να απεμπλακούν από τη γραφειοκρατία και να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο κ. Πάιατ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα στον κλάδο της ενέργειας ενώ πρόσθεσε ότι η χώρας μας βρίσκεται ένα βήμα πριν τη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο.

Ο αμερικανός πρεσβευτής ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συμφωνούν με την πολιτική ποικιλίας των ενεργειακών πηγών στην Ευρώπη, καθώς αυτό θα ωφελήσει ολόκληρη την ήπειρο, προσθέτοντας ότι υπάρχει ξεκάθαρο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για τον κλάδο της ενέργειας αλλά και παρότρυνση από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης να υπάρξει συνεργασία αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Πάιατ είπε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την τρίτη ευρωπαϊκή χώρα μετά την Πολωνία και τη Λιθουανία στην οποία οι ΗΠΑ θα εξάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του αμερικανού πρέσβη για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, καθώς υποστήριξε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι βασικοί επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματα.